Историјат


(СТРАНИЦА У ПРИПРЕМИ)

ИСТОРИЈАТ ПАРОХИЈЕ БРОДСКЕ

Парохија бродска основана је  под крај деветнаестог вијека, око  1880 године. Петнаест година  касније, 1895 г. саграђена је и  освећена прва црква. Чин  освећења обавио је Епископ  Василије  (Поповић) а остало је  забиљежено да је кум на  освећењу био Пејо Баћић из  Сијековца са  прилогом од сто  дуката. У то вријеме у Броду је  саграђена и државна школа а  аустријске власти  помогле су  изградњу парохијског дома.  Међутим, у вихору другог свјетског рата црква је  значајно  оштећена а парохијски дом  у потпуности уништен. Одмах  после рата, 1945 године    почиње се са обновом храма а  својим  трудом и прилозима  највише се у том богоугодном  дјелу  истакао лугар  Никола Џањиш. Године  1967  отпочела је и градња  парохијског дома а сама црква  била је освећена 1977 године. У периоду до 1989 године црква је у више наврата реновирана. Нажалост, овај бродски храм поново је био миниран и разрушен мјесеца јула 1992 године у јеку ратних сукоба на подручју бивше Југославије. Седмог октобра исте године Брод је ослобођен а богослужења су се у том периоду обављала најприје у дому спортова а затим у радничком дому. Већ следеће, 1993 г. покренута је иницијатива за проналазак локације на којој би се градио нови храм. 1997 г. одлучено је да се ипак гради на старој локацији на којој је градња и почела 15 јула 1999 године.

Picture 007

Исте године, 14 октобра освећени су темељи нове цркве (кум је био Вид Ивановић). 27 марта 2000 г. отпочело је зидање а 28 маја 2002 г. подигнута су четири нова звона од којих је највеће тежило 1200 кг. 8 јуна исте године довезени су крстови, дар Љубе и Јованке Зечевић из Швајцарске, који су и постављени 23 новембра. 2005 године урађено је кровопокривање а исте године је у порти храма први пута обављено паљење бадњака.

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter