ОБИЉЕЖЕНА 25 ГОДИШЊИЦА МАСАКРА У СИЈЕКОВЦУ

sijj 16 (1)

26.03.2017 год.

ОБИЉЕЖЕНА 25 ГОДИШЊИЦА МАСАКРА У СИЈЕКОВЦУ

Данас се навршава 25 година од стравичног злочина над српским народом у селу Сијековцу.

Наиме, тог трагичног 26. марта 1992. године, регуларне снаге Војске Републике Хрватске подржане паравојним формацијама ХОС-а  (Хрватских оружаних снага) и локалних исламских паравојних формација,  напали су село Сијековац и за сат времена масакрирали и побили 9  православних Срба у њиховим кућама, на кућним праговима и попалили 15 домаћинстава. У наредним данима исте оружане формације побиле су још 37  православних становника Сијековца. Био је ово први ратни злочин у Европи након Другог свјетског рата, злочин који су над недужним и невиним православним Србима починили Хрвати и Муслимани.
Данас, 26. марта 2017. године, на 25-годишњицу овог ратног злочина, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански служио је Свету архијерејску литургију у Спомен – храму Свете Великомученице Марине у Сијековцу. Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереји-ставрофори:Радојица Ћетковић, архијерејски намјесник дервентски и Јово Бановић, привремени парох парохије друге бродске и протођакон Славољуб Милошевић. Након Свете литургије, Преосвећени Владика г. Хризостом одслужио је помен парастос за све невино пострадале.У својој бесједи Епископ је позвао вјерни народ народ да се помоле за невино пострадале жртве из села Сијековца који су на свиреп начин побијени од својих комшија.
У просторијама Амфитеара Средњошколског центра у Броду, са почетком у 13.часова у поводу тужне и трагичне годишњице страдања Сијековчана уприличена је Духовна академија. Овом обиљежавању присуствовао је велики број званичника локалне и републичке власти.

sijj 1

sijj 2

sijj 3

sijj 4

sijj 5

sijj 6

sijj 7

sijj 8

sijj 9

sijj 10

sijj 11

sijj 12

sijj 13

sijj 14

sijj 15

sijj 16 (1)

sijj 16

sijj 17

sijj 18

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Write a comment